Повишен крвни притисак-„Тихи убица“

 

krvni pritisak

Повишен крвни притисак(хипертензија) је један од веома заступљених здравствених проблема,како у свету,тако и у Србији.Процењује се да чак свака трећа одрасла особа у свету болује од хипертензије.Повишен крвни притисак повећава ризик од можданог и срчаног удара,а то су два најчешћа узрока смрти у Србији.

Хипертензија је акутна или хронична болест.Под појмом нормалног крвног притиска подразумева се вредност крвног притиска који је <139/<89ммHg.Према вредностима крвног притиска хипертензија се  класификује  на(1999.СЗО):
-1.стадијум-блага хипертензија 140-159/90-99ммHg
-2.стадијум-умерена хипертензија 160-179/100-109ммHg
-3.стадијум-тешка хипертензија >180/>110ммHg.

Хипертензија је узрочник великог броја болести савременог човечанства који утичу на људски век.Последице акутно повишеног крвног притиска могу да буду мождано крварење,док се код хроничне хипертензије компликације најчешће испољавају на бубрезима,мозги и очима.
Према  узроку настанка хипертензије се деле на примарне или идиопатске и секундарне.Узрок примарних хипертензија је мултифакторијалан и још увек неразјашњен.Нема никаквих клиничких или лабораторијски препознатљивих обољења који је могу проузроковати и ту спада чак 95% клинички откривених хипертензија.Основни узроци ове болести су гојазност,пушење,узимање алкохола и кафе,психичка напетост,одсуство физичке активности,недостатак одмора и наследни фактор.
У секундарним хипертензијама се може наћи узрок као што је обољење бубрега или надбубрежне жлезде и њих чини 5% од откривених хипертензија.

СИМПТОМИ
Повишен крвни притисак често није праћен неком симптоматологијом или су симптоми веома благи.Најчешћи симптоми су главобоља,несвестица,зујање у ушима,нестабилност при ходу,бол у грудима,осећај убрзаног или неправилног рада срца.Органи који највише трпе због хипертензије су бубрези,очи и крвни судови.

Дијагноза се поставља на основу вишекратног мерења крвног притиска.Притисак треба мерити по могућности у истом положају,на истој руци,у кућним условима и истим апаратом.Треба урадити комплетне лабораторијске анализе крви и мокраће,преглед очног дна ,ЕКГ,ултразвучни преглед срца ,ултразвучни преглед бубрега и надбубрега.Пацијент треба да буде прегледан од стране кардиолога,нефролога и ендокринолога.

Лечење хипертензије се обично започиње спровођењем хигијенско-дијететским режимом,што подразумева смањење уноса соли и течности,смањење телесне тежине,повећање физичке активности,смањење уноса алкохола и кафе и престанак пушења.
У лечењу хипертензије се користи више различитих група лекова које препоручује и прописује САМО ЛЕКАР.