Од 20.06.2018. амбуланта ЗЗХМП Нови Сад за одрасле и амбуланта за децу које су се налазиле у Вршачкој улици бр.28 су на новој адреси - налазе се у новој згради ЗЗХМП на Булевару патријарха Павла 26а и раде сваку ноћ од 19-07 h,током целе године. Дежурна амбуланта за одраске у КЦВ ради уобичајено, сваку ноћ од 19-07h

АЕД-Аутоматски Екстерни Дефибрилатор

aed-246x198

АЕД

Аутоматски екстерни дефибрилатори (АЕД) представља једину ефикасну и успешну помоћ при изненадном срчаном застоју, од којег у Европи годишње умре 700.000,  у Сједињеним Америчким Државама 400.000 особа, 150.000 у Великој Британији, 100.000 у Немачкој, 30.000 људи у Мађарској, те 5.000 људи у Норвешкој.

„Србија се налази у групи земаља са веома високим ризиком те болести, а чак 56 одсто укупне смртности изазвано је болестима срца и крвних судова“.

АЕД је мали, батеријски апарат конструисан тако да га уз минималну обуку могу употребљавати и људи који нису медицински образовани, а који може да испоручи електрични шок срцу да би оно обновило нормални срчани ритам.

 

 aed-201x300

Изненадни срчани застој је узрок смрти број један у свету и две трећине смртних случајева због срчаног застоја дешава се код куће, на послу или за време рекреативног бављења спортом. Смрт углавном наступа у оквиру неколико минута, осим ако се не обнови нормалан срчани ритам, а то је могуће урадити само техником  познатом као дефибрилација.

Од 2001. године у Европској унији се препоручије да АЕД-и буду постављени у пословним зградама, хотелима високе категорије, бањама, тржним центрима, метроима, аеродромима, железничким станицама, авионима, спортским објектима, базенима, тениским теренима, фитнес центрима, сајмовима, геронтолошким центрима, а од 2002. године ти апарати су обавезни и у школама у САД.

У ванболничким условима само 5% људи преживи изненадни срчани застој. После краће обуке, ове апарате су спремни да употребе и тако спасу живот и: полицајци, ватрогасци, телохранитељи, ноћни чувари, спасиоци на плажама, запослени у предузећима- значи скоро сви !!!

АЕД има софтвер за анализу срчаног ритма, а гласовним наредбама на српском језику, води спасиоца кроз процес спашавања. Руковање апаратом је изузетно једноставно – ради употребом само једног дугмета.

 aedpostavljen01

Дефибрилаторима су опремљене многе полицијске и ватрогасне службе у Европи, САД-у, Аустралији и Јапану, а разлог је што, у неким случајевима, на место несреће често стижу брже него остале службе за збрињавање унесрећене особе. Многи га имају, као део опреме, на моторима.

 

АЕД апарате треба поставити на место где дневно прође више од 1.500 људи, а идеално би било да су на таквој удаљености да се до њих може доћи и поставити на унесрећеног у року од пет минута.

 

„Примена само вештачког дисања и масажа срца, након изненадног срчаног застоја неће поново покренути срце, а зна се да је дефибрилација у оквиру неколико минута једини ефикасан начин да се покрене срчани ритам” (Стив Џелфс, интернационални клинички директор). Са сваким минутом одлагања дефибрилације, шансе за преживљавање се смањују за 7-10 % по минуту.

Предвиђени су за употребу од стране медицинског особља, тако исто и немедицинског, што је њихова велика предност и то их чини изузетно популарним и широко применљивим.. Апарат је апсолутно сигуран  (сертификати FDA, CE) и неће испоручити електрични шок унесрећеном, ако нема срчани застој.

У граду Новом Саду су постављени АЕД уређаји на купалишту Штранд, СПЕНС-у, железничкој станици, суду, Лиманској пијаци, градској кући, Факултету техничких наука, те на Футошкој пијаци и Медицинском факултету.

aednas

Напрасне срчане смрти, регистроване од стране лекара Завода за ХМП Нови Сад, за подручје града Новог Сада са околним насељима и општину Сремски Карловци су у 2008. години 117, 2009. године 201, 2010. године 262, а у 2011. години  282. Током 2011. године, по први пут је податак анализиран колико је од укупног броја напрасних срчаних смрти било у присуству екипе Хитне медицинске помоћи и успешно реанимирано: 37,5 %, а колико је било напрасних срчаних смрти када екипа Хитне медицинске помоћи није била очевидац застоја, у ком случају је само 15,27 % било успешних кардиопулмоналних реанимација. Укупан проценат успешних КПР је у 2011. години био 23,7%.