Удар електричне струје

Trustme

Удар електричне струје настаје кад се цело тело или део тела укључи у струјни круг.
Последице могу бити безазлене или кобне, што зависи од бројних фактора као што су: техничке особине струје, отпор ткива, дужина изложености и пут проласка струје кроз тело. Мокра или влажна кожа има мањи електрични отпор па погоршава последице струјног удара.
Електрична струја може узроковати дубоке и оштро ограничене опекотине. Проласци струје кроз срце и кроз мозак могу изазвати тренутну смрт због застоја срчаног рада и оштећења центра за дисање у мозгу. Снажни грчеви мишића проузроковани струјом могу довести до пуцања мишића и коштаних прелома. Грч мишића може потрајати и неколико минута након престанка додира са струјом, што у случају захваћености мишића за дисање доводи до престанка дисања. Особа која је рукама ухватила жицу под напоном неће је моћи испустити због грча мишића руку.

ПОСТУПАК:

1. Ако је повређени још увек у струјном колу, треба га што пре ослободити. Спасилац мора пазити и на сопствену безбедност. Зависно о ситуацији струјни круг се прекида извлачењем утикача из утичнице, вађењем осигурача или одвајањем електричног проводника од тела помоћу предмета од изолационог материјала (пластика, гума, суво дрво, дебели слој суве тканине или папира). Добро је користити гумене рукавице и чизме. Евентуални пожар на месту незгоде не сме се гасити водом.
2. Ако је унесрећени без свести, проверите дисање и крвоток и по потреби започните мере оживљавања. Онесвешћеног који дише окрените у бочни положај.
3. С опекотинама и преломима поступите као што је описано у одговарајућим поглављима.