Ишчашења

Trustme

Ишчашење је повреда код које зглобна глава излази из зглобне чашице. Зглоб је изобличен и боли, а екстремитет у необичном положају. Сваки покушај кретње наилази на отпор и бол. Ишчашење се најчешће догађа у раменом зглобу.
Пре превоза до болнице имобилишите зглоб у положају у којем сте га и затекли.
• Не покушавајте сами наместити ишчашени зглоб!

ИШЧАШЕЊЕ ПАТЕЛЕ(ЧАШИЦЕ КОЛЕНА)

Патела или чашица је овална тетивна кост на предњој страни колена. Даје колену његов карактеристичан облик. При ишчашењу, патела је померена у страну (према споља). Колено је изобличено, полусавијено и болно. Ишчашење пателе можете исправити сами. Спасилац треба рукама испружити полусавијено колено. Када се колено испружи, патела се сама враћа у природни положај, на средину предње стране колена. Ако се не врати сама, лагано је потисните прстима (колено мора бити испружено!). Битно је запамтити да се колено опружа „пасивно“ тј спољном силом. Повређени не може, нити треба покушавати испружити колено „активно“, тј снагом мишића ноге.
Хабитуална ишчашења
Нестабилност појединог зглоба може довести до учесталих ишчашења која се јављају и при мањим повредама или одређеним покретима. То је последица непотпуног зарастања зглобне чауре и лигамената након првог ишчашења, или урођене слабости зглобних веза. Хабитуална ишчашења су најчешћа у раменом зглобу и патели. Пропраћена су слабијим боловима, а могу бити и безболна. Неке особе могу и намерно одређеним покретом руке изазвати (безболно) ишчашење рамена, а затим исто тако вратити зглоб у природни положај.