Од 04.04.2017. амбуланта ЗЗХМП Нови Сад за одрасле која се налазила у Његошевој улици бр.4 је на новој адреси - налази се у кругу Клиничког Центра Војводине (улаз од Сајма ,први објекат са леве стране ) и ради сваку ноћ од 19-07 h,током целе године.

Уганућа

Trustme

Угануће или дисторзија је повреда лигамената и зглобне чауре настала због наглог, јаког покрета у зглобу. Најчешће се догађа у скочном зглобу и вратној кичми.

УГАНУЋЕ ЗГЛОБА

Често се догађа при ходању и трчању по неравном терену. Јавља се оштар бол, а потом и оток зглоба. Тегобе се могу ублажити хладним облогом или ледом. Нога треба мировати у повишеном положају. У тежим случајевима потребан је лекарски преглед.

ДИСТОРЗИЈА ВРАТНЕ КИЧМЕ

Догађа се у саобраћајним несрећама због наглог померања главе при судару (трзајна повреда вратне кичме). Одражава се као бол у задњем делу врата која се јавља одмах након незгоде или нешто касније. Бол се може ширити у потиљак, леђа и руке, а појачава се са покретима главе па особа држи врат укоченим. Потребна је лекарска помоћ. Треба имати на уму да у судару могу настати и знатно теже повреде вратне кичме са преломима вратних пршљенова и могућношћу оштећења кичмене мождине. Овакве повреде траже знатно сложенији приступ у пружању прве помоћи (види повреде кичме).