Од 20.06.2018. амбуланта ЗЗХМП Нови Сад за одрасле и амбуланта за децу које су се налазиле у Вршачкој улици бр.28 су на новој адреси - налазе се у новој згради ЗЗХМП на Булевару патријарха Павла 26а и раде сваку ноћ од 19-07 h,током целе године. Дежурна амбуланта за одраске у КЦВ ради уобичајено, сваку ноћ од 19-07h

Уганућа

Trustme

Угануће или дисторзија је повреда лигамената и зглобне чауре настала због наглог, јаког покрета у зглобу. Најчешће се догађа у скочном зглобу и вратној кичми.

УГАНУЋЕ ЗГЛОБА

Често се догађа при ходању и трчању по неравном терену. Јавља се оштар бол, а потом и оток зглоба. Тегобе се могу ублажити хладним облогом или ледом. Нога треба мировати у повишеном положају. У тежим случајевима потребан је лекарски преглед.

ДИСТОРЗИЈА ВРАТНЕ КИЧМЕ

Догађа се у саобраћајним несрећама због наглог померања главе при судару (трзајна повреда вратне кичме). Одражава се као бол у задњем делу врата која се јавља одмах након незгоде или нешто касније. Бол се може ширити у потиљак, леђа и руке, а појачава се са покретима главе па особа држи врат укоченим. Потребна је лекарска помоћ. Треба имати на уму да у судару могу настати и знатно теже повреде вратне кичме са преломима вратних пршљенова и могућношћу оштећења кичмене мождине. Овакве повреде траже знатно сложенији приступ у пружању прве помоћи (види повреде кичме).