Савети лекара у летњим месецима

Кад спољна температура нагло скочи, организам покушава да се прилагоди ситуацији механизмом хлађења, то јест знојењем. Систем добро ради ако у организму постоји довољна количина течности. Уколико је воде мало или је влажност ваздуха изузетно висока, од знојења нема ништа, па може доћи до топлотног удара. Зато изгубљену воду треба надокнадити одговарајућим уносом воде. Врућина успорава и циркулацију, највише испаштају стопала и ноге – отеченост ногу и осећај тежине последица су деловања топлоте на вене. И рефлекси се успоравају на врућини, постајемо троми и поспани. Недовољно и лоше
спавање због велике врућине изазива раздражљивост.

Типични знаци колапса због прегрејаности су:
•    брадикардија, то јест успорени пулс,
•    пад крвног притиска,
•    хладна, бледа и влажна кожа.
Овај колапс, узрокован дехидратацијом и великом влагом, треба разликовати од такозваног топлотног удара због претераног излагања високим температурама. Знаци  топлотног удара су:
•    тахикардија, то јест убрзани пулс,
•    главобоља,
•    вртоглавица,
•    малаксалост,
•    врела, сува и црвена кожа.
Шта предузети да би све ово спречили потребно је : Избегавати боравак на отвореном простору у интервалу од 11 до 17 часова, уколико је могуће, користити клима уредаје и вентилаторе (повећати струјање ваздуха и одвођење топлоте са површине тела),  избегавати нагле промене температуре ваздуха (нагли и чести преласци из климатизованих у неклиматизоване просторије), одећа лети треба да је од природних материјала, светлих боја, да пропушта зној и омогућава евапорацију ,носити капе или шешире,  смањити физичка напрезања (која укључују тежак физики рад, спортске активности на отвореном, и сл.),  користити храну која није богата калоријама, која се лако вари и разлаже (воће и поврће),  због тога што се лети, путем зноја, губи велика количина воде и електролита, корисно је пити око 2 литра течности). Врело лето најтеже пада кардиоваскуларним пацијентима. На високој температури повећава се број откуцаја, крвни притисак пада, а то ствара услове за настанак инфаркта, аритмија, и погоршања срчане слабости

КЛИМА УРЕЂАЈИ
Постоје дани када нам је живот незамислив без клима-уређаја, како код куће тако и на послу. Међутим, уколико температуру снизимо толико да је разлика између унутрашње и спољашње виша од десет степени, и ако не чистимо редовно клима-уређај, онда од њега можемо да имамо више штете него користи.
Наше тело доживљава температурни шок сваки пут када излазимо из климатизоване просторије на паклену врућину. Многи људи су се разболели због екстремне разлике између спољашње и унутрашње температуре.

Ако клима хлади прејако, ваше тело ће сваки пут када будете изашли напоље доживети шок, а опасност  је дупло већа када је реч о хроничним болесницима, деци и старијим особама. Због разлика у температури оптерећен је кардиоваскуларни систем, срце ради убрзано, а чак и млади људи могу да осете бол у грудима. Прејако дување из климе не прија људима који носе контактна сочива, а људима са хроничним боловима у костима и зглобовима стање се под утицајем клима-уређаја погоршава. И најздравији човек, када се дуже време налази испред укључене климе, може да заврши  са јаким боловима у глави и врату.
Узевши у обзир све погодности и недостатке, можда се треба одучити да је најбоље користити клима уређај само повремено, не спуштати температуру испод 26 степени и превише се не навикавати на уређај.

ХРАНА
Када су високе температуре, треба избегавати јаку, масну и калоричну храну као и месне прерађевине. Јака и висококалорична храна само умара организам и треба му напор да свари калоричну храну на врућини. Лако кварљиве намирнице и загађена вода изазивају тровање. Млеко, млечни и месни производи, сладолед и јаја су чест узрок цревних инфекција.
На пример, довољно је да се проценат воде умањи за 2% и већ се осећа жеђ и примећује умор. Шта је најбоље пити током врелих дана? Важно је одлучити се за пића која задовољавају потребе организма на прави начин и заобићи она која дају само пролазни осећај олакшања и брзо нам враћају осећај жеђи. Вода је најбољи одговор на жеђ јер надокнађује губитак воде и соли, нема калорија, освежава, гаси жеђ и хидрира организам. Можда бисте требали припазити колико леда стављате јер хладна вода заправо успорава хидратацију организма те да је по врућинама најбоље пити воду, односно напитке собне температуре јер њих организам брже апсорбује.

ЛЕКОВИ ЗА ПУТ
На одмор увек крећемо здрави и верујемо да ћемо се такви и вратити, али повреде и прехладе се не могу баш увек избећи. Прехлада, сунчаница, пролив, само су неки од здравствених проблема због којих вам може пропасти летовање, те је због тога веома важно адекватно опремити путну апотеку.

Крема за сунчање са високим фактором заштите. Шешири и пешкири такође. Међутим, без лекова не бисмо смели поћи на пут:
•    Таблете против повраћања.
•    Лекови против болова и температуре. Сунчаница или болови након превише излагања коже сунцу чести су пратиоци летовања на мору. Увек треба понети ону врсту аналгетика која је већ проверена и коју сте ви или ваше дете већ користили. Деци осим сирупа треба понети и чепиће (супозиторије) парацетамола.
•    Пробиотици. Они су вам потребни због могућих проблема са варењем или у случају коришћења антибиотика. Променом климе и воде често на одморима долази до стомачних тегоба и пролива.
•    Лекови против алергије. Они су вам неопходни јер су могуће алергије услед прашине, сунца, полена или уједа инсеката.
•    Спреј или капи за нос. Промена климе такође мозе изазвати слабије прехладе и код деце и одраслих. Запушен нос код деце и сливање секрета у грло може изазвати озбиљније проблеме те је добро користити капи како би се превенирало компликовање прехладе.
•    Маст и капи за очи. Коњуктивитис, посебно код деце, је честа ствар на летовањема. Играње у песку и дирање очију прљавим рукама често доводе до упале ока.
•    Капи за уши. Морска вода, поготово деци, може изазвати упалу ушних канала која је углавом врло болна.
•    Прибор за прву помоћ: стерилна газа, вата, маказице за сечење завоја, газе…, пинцета за евентуално вађење трња или стаклића из ране, топломер, ханзапласт, повидон или хидроген.
•    Антибиотике не би требало носити самоиницијативно, али се посаветујте са лекаром да ли и шта да понесете (нарочито због деце).
•    Хронични болесници треба обавезно да понесу своје редовне лекове.