Реанимација

Trustme

Престанак дисања и срчаног рада не мора значити дефинитивну смрт.
Такве особе можемо у неким случајевима повратити у живот поступком оживљавања.
Оживљавање или реанимација подразумева масажу срца и вештачко дисање, а за опремљене медицинске екипе још и примену лекова и електричне струје.
Престанком дисања и / или срчаног рада организам остаје без кисеоника, што доводи до одумирања ћелија. Мождане ћелије одумиру прве, већ за неколико минута. Само унутар тог кратког времена има смисла покушати оживљавање.

КЛИНИЧКА СМРТ

• Стање непосредно након престанка дисања и срчаног рада, а пре одумирања ћелија, када је још могуће поступком реанимације оживети особу.

ЦЕРЕБРАЛНА (МОЖДАНА) СМРТ

• Одумирање можданих ћелија. Настаје неколико минута по престанку дисања или рада срца. Ово је неповратан процес.
Оживљена особа код које је већ дошло до делимичног губитка можданих ћелија имаће блаже или теже знакове оштећења мозга који се манифестују као инвалидност или смањено интелектуално функционисање.
У најтежим случајевима „оживљена“ особа може бити у трајној коми, прикључена на респиратор, без икаквог изгледа да се једног дана пробуди, што није циљ поступка оживљавања.
Временски период који протекне од престанка дисања и / или срчаног рада до одумирања можданих ћелија је варијабилан.
Најчешће износи 3-5 минута, али може бити и дужи. Ако је клинички мртва особа у стању потхлађености или хипотермије (нпр. утопљеник извађен из хладне воде), хемијске реакције у телу се знатно успоравају па је и одумирање ћелија одложено. Тиме добијамо више времена за започињање успешне реанимације.

КАКО  ПРЕПОЗНАТИ  И  ТРЕТИРАТИ  ЗАСТОЈ  ДИСАЊА  И  СРЦА?

• Проверити стање свести
• Ако наиђете на особу која непомично лежи или се у вашем присуству изненада сруши на тло најпре проверите да ли је при свести. Ухватите је за рамена и лагано протресите. Упутите јој неколико питања. Ако нема одговора, закључујемо да је особа без свести. Сви даљи поступци морају се спроводити брзо и без одлагања.

Позовите помоћ на број 194 и пређите на тачку 2 (АБЦ – поступак …).
• АБЦ – поступак са лицем без свести
„АБЦ“ је скраћеница направљена ради лакшег памћења редоследа мера које спроводимо код онесвешћене особе:
• А-airway (дисајни пут) – отварање дисајног пута.
• Б-breathing (дисање) – провера дисања.
• Ц-circulation (крвоток) – масажа срца и вештачко дисање.

А – airway – дисајни пут

• Окрените онесвешћеног на леђа и забаците му главу подижући браду прстима једне руке док другом руком притискате чело. Уста морају бити очишћена. Овим поступком корен језика се помера од задњег зида ждрела чиме се осигурава проходност дисајног пута. Понекад ћете морати одстранити из уста зубну протезу или повраћени садржај. То ћете најлакше учинити прстом умотаним у марамицу или газу.

Б – breathing – дисање
• Да бисте проверили да ли постоји нормално дисање приближите свој образ устима и носу онесвешћеног држећи му главу у забаченом положају као што је описано.
• Покушајте осетити на свом лицу струјање ваздуха (дах). Истовремено ослушкујте звукове дисања и посматрајте дисајне покрете на грудима и стомаку онесвешћеног.
• Провера дисања сме трајати до десет секунди. Повремени краткотрајни удаси не сматрају се нормалним дисањем и тада треба поступити као да дисања нема.
• Ако онесвешћени нормално дише, окрените га у бочни положај и позовите Хитну медицинску помоћ. Повремено контролишите дисање.
• Ако онесвешћени не дише, замолите неког да позове хитну медицинску помоћ и започните поступак оживљавања (тачка Ц). Ако сте сами, позовите хитну медицинску помоћ(194) пре него што започнете оживљавање. Ако сте сами, а унесрећена особа је дете, најпре започните оживљавање па након једне минуте направите што краћу паузу да би позвали хитну медицинску помоћ на број 194.

Ц – circulation – Циркулација крви

МАСАЖА СРЦА

• Оживљавање започињемо масажом срца.
• Болесник мора лежати на тврдој подлози. Ако лежи на кревету спустите га на под. Одећу није потребно скидати. Ставите корен длана на средину грудног коша. Други длан положите преко првог. Прсти могу бити испреплетени или испружени, али не смеју додиривати зид грудног коша.
• Лактови спасиоца морају бити испружени, а рамена изнад места притиска. Притисак треба бити брз и краткотрајан, јачине прилагођене узрасту и конституцији болесника.
• Код одрасле особе грудна кост се мора потиснути за 5-6 цм. Следи попуштање притиска како би се грудни кош својом еластичношћу вратио у првобитни облик. При томе не смемо одвајати дланове од површине грудног коша. Током читавог циклуса притискања и попуштања лактови спасиоца требају бити испружени, а дланови у контакту са грудним кошем. Масажа се изводи брзином од око 100-120 притисака у минути (пет притисака у три секунде). Након тридесет притисака пређите на вештачко дисање и примените 2 удувавања ваздуха, сваки у трајању од једне секунде.