Повреде кичме

Trustme

Кичма се састоји од пршљенова, прстенастих костију које поређане у низ чине кичмени канал. Унутар кичменог канала налази се кичмену мождина – сноп нервних нити и ћелија које спроводе нервне импулсе из мозга у разне делове тела и обрнуто. Од кичмене мождине одвајају се појединачни нерви који излазе из кичменог канала. Код прелома пршљена коштани делови могу повредити кичмену мождину што доводи до делимичне или потпуне одузетости мишића и губитка осећаја испод нивоа повреде (параплегиа = одузетост доњих екстремитета, квадриплегиа = одузетост свих екстремитета).
Кичмена мождина може бити оштећена у самом тренутку повреде пршљена, али и касније приликом померања и ношења повређеног.

НАЈЧЕШЋИ УЗРОЦИ ПОВРЕДЕ КИЧМЕ

• Саобраћајна несрећа. У саобраћајним несрећама страдају сви делови кичме, али су најчешће повреде вратне кичме настале због наглог прегибања главе према напред при фронталном удару, или уназад при екстремном ударцу у задњи део возила.
• Скок у воду
       Ово је чест узрок прелома вратних пршљенова и последичне одузетости читавог тела
• Пад са висине
• Туча
• прострелна повреда трупа или убод ножем у леђа

Када посумњати на повреде кичме?:

• кад се повређени жали на бол у леђима или врату
• кад је повреда пропраћена губитком свести
• при свакој тежој повреди главе
• код вишеструких повреда

ЗНАЦИ ПОВРЕДА КИЧМЕНЕ МОЖДИНЕ:

• Слабост или одузетост екстремитета (питајте повређеног може ли померати руке и ноге или да ли може померати прсте на рукама и ногама).
• Слабљење или губитак осећаја (питајте повређеног осети ли ваш додир на својим ногама, трупу и рукама).
• Осећај трнаца или врућине у екстремитетима. Понекад повређени има осећај да је „пресечен на пола“.

ПОСТУПАК:

1. Цама сумња на повреду кичме захтева поступак као да та повреда постоји.
2. Док чекате долазак хитне помоћи оставите повређеног на месту и у положају у којем сте га и затекли.
3. При сумњи на повреду вратне кичме пажљиво му подуприте главу длановима да спречите њено померање.
4. Реците му да се не помера и не остављајте га самог.

ОКОЛНОСТИ У КОЈИМА МОРАТЕ ПОМЕРИТИ ПОВРЕЂЕНОГ:

1. Ако је без свести проверите дисање и пулс и по потреби предузмите мере оживљавања. Повређеног без свести који дише окрените у бочни положај.
2. Ако му прети опасност на месту где лежи (нпр. коловоз, пожар) преместите га на сигурније место. За подизање и ношење повређеног потребно је више спасилаца који морају ускладити своје покрете. Повређени се помера као целина, без савијања трупа.
3. При сумњи на повреду вратне кичме једна особа мора придржавати главу да спречи савијање и ротацију врата. То ће учинити тако да дланове стави под лопатице повређеног док глава лежи на подлактицама.
4. Ако је хитна медицинска помоћ недоступна преостаје вам да сами имобилише и превезете повређеног. Потребна вам је једна широка даска или плоча (могу послужити и врата) и одговарајуће возило. При сумњи на повреду вратне кичме глава мора бити подупрта с обе стране да се спречи њено померање током вожње.