Од 04.04.2017. амбуланта ЗЗХМП Нови Сад за одрасле која се налазила у Његошевој улици бр.4 је на новој адреси - налази се у кругу Клиничког Центра Војводине (улаз од Сајма ,први објекат са леве стране ) и ради сваку ноћ од 19-07 h,током целе године.

Имобилизација

Trustme

Имобилизација је поступак којим се повређени део тела ставља у стање принудног мировања. У оквиру прве помоћи спроводи се привремена (транспортна) имобилизација. Њена сврха је спречити погоршање повреде и смањити бол током превоза до болнице. Индикације за имобилизацију су: прелом кости или сумња на прелом, већа рана или опекотина, смрзотина, змијски угриз и пригњечења екстремитета.

Средства за имобилизацију:

Медицинске екипе имају фабрички произведене удлаге, оковратнике(Шанцове крагне) и ваздушне јастуке за имобилизацију екстремитета и кичме. У недостатку фабричких средстава могу послужити дашчице, троугласта марама и други предмети који се могу наћи на лицу места (приручна средства) у зависности од сналажљивости особе која пружа прву помоћ.

ПРИНЦИПИ ИМОБИЛИЗАЦИЈЕ ЕКСТРЕМИТЕТА

У стање мировања ставља се повређени део руке или ноге и два суседна зглоба. Нога се имобилише у испруженом положају (Повређени мора лежати), а рука пресавијена у лакту и приљубљена уз тело. Изузетак су повреде зглобова – ишчашења и зглобни преломи, када сваки покушај кретње у зглобу наилази на отпор и јаку бол. Екстремитет се тада имобилише у положају у којем је и затечен.