Од 20.06.2018. амбуланта ЗЗХМП Нови Сад за одрасле и амбуланта за децу које су се налазиле у Вршачкој улици бр.28 су на новој адреси - налазе се у новој згради ЗЗХМП на Булевару патријарха Павла 26а и раде сваку ноћ од 19-07 h,током целе године. Дежурна амбуланта за одраске у КЦВ ради уобичајено, сваку ноћ од 19-07h

Имобилизација

Trustme

Имобилизација је поступак којим се повређени део тела ставља у стање принудног мировања. У оквиру прве помоћи спроводи се привремена (транспортна) имобилизација. Њена сврха је спречити погоршање повреде и смањити бол током превоза до болнице. Индикације за имобилизацију су: прелом кости или сумња на прелом, већа рана или опекотина, смрзотина, змијски угриз и пригњечења екстремитета.

Средства за имобилизацију:

Медицинске екипе имају фабрички произведене удлаге, оковратнике(Шанцове крагне) и ваздушне јастуке за имобилизацију екстремитета и кичме. У недостатку фабричких средстава могу послужити дашчице, троугласта марама и други предмети који се могу наћи на лицу места (приручна средства) у зависности од сналажљивости особе која пружа прву помоћ.

ПРИНЦИПИ ИМОБИЛИЗАЦИЈЕ ЕКСТРЕМИТЕТА

У стање мировања ставља се повређени део руке или ноге и два суседна зглоба. Нога се имобилише у испруженом положају (Повређени мора лежати), а рука пресавијена у лакту и приљубљена уз тело. Изузетак су повреде зглобова – ишчашења и зглобни преломи, када сваки покушај кретње у зглобу наилази на отпор и јаку бол. Екстремитет се тада имобилише у положају у којем је и затечен.