Ампутацијске повреде

Trustme

Повреде код којих долази до одвајања дела тела називају се ампутацијским повредама.
Откинути или одсечени део тела могуће је понекад поново спојити (реплантација). Успех реплантација зависи од поступака прве помоћи.


ПОСТУПАК:


1. Зауставите крварење. Метода подвезивања екстремитета не би се смела користити ако очекујемо реплантацију. Ипак, мора се применити ако ни један други поступак заустављања крварења није успешан. Неке ампутацијске ране не крваре одмах него накнадно. Зато повређени мора бити под сталним наџором.
2. Заштитите рану газом и завојем, имобилишите патрљак и поставите га у повишен положај.
3. Предузмите мере за ублажавање шока.
4. Ако одвојени део тела није уништен, треба га што пре ставити у чисту пластичну кесу, а затим ту пластичну кесу у другу која је испуњена водом и коцкицама леда (ткиво не сме бити у директном контакту с ледом). Не сме се чистити и испирати, нити стављати у замрзивач јер би сувише ниска температура уништила ткиво. Најбоља је температура од 0 °C (температура леда који се отапа) до +4 °C. Рану на одвојеном екстремитету заштитите газом и завојем. Запишите време настанка повреде.


ПРИМЕР


ПОСТУПАК СА ОДСЕЧЕНИМ ПРСТОМ:


1. замотајте прст у стерилну газу.
2. замотани прст ставите у пластичну кесу и завежите отвор.
3. уроните кесу у хладну воду или кесу напуњену водом и коцкицама леда.
У којем је временском року након ампутације могуће извести реплантацију?
Што пре повређени и ампутирани екстремитет буду допремљени до болнице која је оспособљена за овакве захвате, шанса за успех реплантација је већа. У оптималним условима који зависе највише о начину пружања прве помоћи, одвојени прсти и делови длана могу се реплантирати након највише 20 сати. За веће делове тела граница је 6 сати.